TamUlta kunnon tukkapölly edustukselle

Sarjan suurin ennakkosuosikki Tampere United näytti JanPalle sunnuntaina mitä tarkoittaa tehokas viimeistely. Ottelualustana toimi idyllisen miljöön keskeltä löytyvä Pyynikin kenttä, jossa ottelu päättyi lopulta tehokkaan TamUn 9-2 (5-1) -voittoon ja näin JanPan kahden ottelun vierasviikko ei ollut lähelläkään tuoda pistetiliin lisäystä. JanPan maaleista vastasivat Harri Suhonen ja Eero Lamberg.

Ottelun alla JanPalla oli haasteita saada kokoonpanoon riittävästi miehiä, mutta yhteistyöseura HJS:n sekä seuran sisäisellä avulla matkaan lähti lopulta viisi vaihtopelaajaa, joista yksi oli maalivahti Ari Takala. Avauksesta löytyi viisi HJS:n pelaajaa ja vaihtopenkiltä Arttu Raatikainen, Ilmari Sainio ja Perttu Nummenpää, joiden joukkue on Kutosessa pelaava JanPa/3. Tiedossa oli, että vastaan asettuu hurjan hyvä joukkue, joka ei ollut tähän mennessä kautta ollut edes tappioasemassa ja päästettyjen maalien sarakekin näytti vaivaista yhtä maalia. Sen myötä olikin pienoinen yllätys, että ottelun avausmaalista vastasi JanPa, kun Eero Lambergin prässi yllätti TamU-kapteeni Anton Brightin ja kun Lamberg pääsi taistelemaan pallon kolmen TamU-pelaajan keskeltä Janek Jokiselle, joka toimitti pelivälineen pienellä tiputuksella Harri Suhoselle ja tämä laukoi kenties uransa komeimman laukausen yläriman ja tolpan kautta maaliin, niin yllätysjohto oli valmis.

Ensimmäisen vartin ajan JanPa sai hankaloitettua hyvin TamUn pelaamista, johon ison osan teki Lambergin kanssa kärjessä viipeltänyt Jokinen. JanPan ja Janekin kannalta tapahtui kuitenkin harmillinen loukkaantuminen Severi Kankkusen rikkeen seurauksena kymmenen minuutin jälkeen, jonka myötä Janek joutui tulemaan vaihtoon ja sitä myöden TamU alkoi ottamaan peliä vahvasti haltuun.
-Ensimmäisen vartin aikana kaveri ei päässyt avaamaan kivasti, mutta Janekin loukkaantuminen oli käännekohta sen suhteen. Harmittava loukkaantuminen, mutta tuskin oltaisiin joka tapauksessa samaa tahtia jaksettu liikkua poikittain koko peliä, mutta olisi ollut mahdollisuuksia kiusata enemmän, pelaajavalmentaja Suhonen miettii.

Tasoitusmaali syntyi 19.minuutilla, kun Paavo Kujala otti oikealta laidalta tulleen keskityksen tyylikkäästi boksissa haltuun, kääntyi, ja laukoi vasemmalla jalalla pallon varmasti vasempaan ylänurkkaan. Kuusi minuuttia myöhemmin onnistui sarjan maalipörssiä ylivoimaisesti johtava Roope Kostiainen, joka pääsi laukomaan boksin rajoilta pallon aivan oikean tolpan juureen. Lisää tuli kolme minuuttia myöhemmin, kun TamU iski nopeasti vastaan ja lopulta Mauno Siren peippasi vasemman jalkansa vapaaksi ja laukoi pallon varmasti vasempaan nurkkaan. 4-1 maalista vastasi ottelun avausmaalissa pallon menettänyt Bright, joka ohjasi Sirenin keskityksen lähietäisyydeltä maaliin 34.minuutilla.

Kaksi minuuttia tämän jälkeen otteluun tuli uusi käänne, kun Kankkunen ajettiin toisella keltaisella kortilla ulos ja JanPalle tuomittiin rangaistuspotku. Tilanne syntyi, kun läpi ottelun aktiivisesti vastustajia haastanut Lamberg onnistui pujottelemaan kolmesta sinipaidasta läpi ja lopulta Kankkusen käsi kävi sen verran Lambergin lanteilla, että lopputulemana oli rankkari ja toinen varoitus. Joku toinen tuomari näin ei välttämättä olisi tuominnut, mutta tällä kertaa näin. Rangaistuspotkua asettui ampumaan Lamberg itse, mutta ylänurkkaa kohti laitettu laukaus karkasikin oikealta ohi. Avausjakson maalit eivät kuitenkaan olleet vielä siinä, sillä Kostiainen onnistui vielä toistamiseen ohittamaan Janne Oksasen ja näin taukolukemat oli 5-1.

Toisella jaksolla miesalivoimalla pelannut TamU nosti alkuun selvästi jalkaa kaasulta ja ensimmäinen vartti meni enemmän tai vähemmän pallotellessa. Maalijuhlat jatkuivat kuitenkin tunnin pelin jälkeen, kun Eino-Veikko Ekin keskitys epäonnistui eikä löytänyt omia, mutta painuikin onnekkaasti tolpan kautta sisään. Lyhyen ajan saatiin lisää, kun kolmea minuuttia myöhemmin Toivo Peltoniemi voitti kaksinkamppailun laidallaan ja tarjoili Lambergille paikan, josta mies ei epäonnistunut. Minuuttia myöhemmin syntyi taas maali, kun Ek lisäsi alanurkkasijoituksellaan TamUn johtoon jälleen viiteen maaliin. 69.minuutilla syntyi maalirikkaan kymmenminuuttisen neljäs maali, kun myös Siren onnistui Kostiaisen ja Ekin lailla toistamiseen. Laukaus 20 jaardin viivalta painui riman alle yli Oksasen, jonka ilta synkkeni entisestään 77.minuutilla ulosajon merkeissä. JanPa pupelsi vaarattomasta tilanteesta Kostiaisen läpiajoon, jonka laukauksen Oksanen torjui kädellään juuri rangaistusalueen ulkopuolella. Torjunta oli puhdas vahinkoreaktio, mutta säännöt on säännöt ja näin Jannelle on tiedossa kahden ottelun huili.

JanPa oli ennen Oksasen ulosajoa suorittanut jo kolme vaihtotapahtumaa, mutta linjatuomari oli ilmeisesti seonnut laskuissaan ja antoi JanPankin tehdä neljännen vaihtotapahtuman kotijoukkue TamUn tavoin, jonka ansiosta kentällä jo maalivahdin kamoja päälle vedellyt Felix Hannelin sai jatkaa kenttäpelaajana ja maaliin meni Ari Takala. TamU yritti hanakasti laukoa ns. kylmälle maalivahdille, mutta niissä laukauksissa laatu ei enää samaa tasoa, mutta kertaalleen TamU vielä onnistui, kun minuutti ennen täyttä aikaa Jesse Vuori ehti laittaa karat sisään ja näin loppulukemat kirjattiin luvuin 9-2.

-Lukemat oli rujot ja ero ei ihan noin isolta tuntunut kentällä, sillä pelillisestä puolesta jäi jopa parempi maku kuin torstain TP-T -ottelusta. Nyt kun asiaa on makustellut, niin kukin oli enemmän tai vähemmän yksilönä selviytymässä ja tulos on tuo, kun vastassa on Kolmosen aivan kärkipään jengi. Synergiaa olisi kaivattu ja mikäli oltaisiin onnistuttu pelaamaan enemmän yhdessä, niin ihan yhtä avoimia ovia ei TamUlla olisi ollut, Suhonen pohtii.

Isolta osalta Suhosen mainitsema synergian puute johtui isolta osin ”uudenlaisesta” kokoonpanosta, sillä HJS:stä mukana oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella Eero Lamberg, Giscard Mosamete ja Vilho Bottas.
-Periaattessa saatiin HJS:n ja kakkosjoukkueen avulla eväät haastaa TamU, mutta pelattiin silti rikkonaisesti. Meidän ydinrunko on pelannut niin pitkään yhdessä, niin siinä on matkan aikana muodostunut sellainen yhteinen pelitapa ja nyt kun oli paljon uusia tyyppejä mukana, niin ei saatu itsestämme parasta irti ja yhteinen pelitapa puuttui. Etenkin se näkyi vastustajan maaleissa. Noin paljoa ei vaan saa antaa tilaa. TamUlta oli ihan tehtyjä maaleja, mutta olisi ollut kiva pystyä haastamaan ihan tosissaan, Suhonen sanoo.

-Vastustajan ylänelikko oli priimaa, mutta alaspäin he olivat yllättävänkin haavoittuvaisia. Saatiin kuitenkin luotua sellaisia tilanteita, että oltaisiin voitu se neljäkin maalia tehdä. Hyökkäyspelaamisessa meillä isoa osaa näytteli Eero, joka oli eniten tasollaan ja selvä uhka koko ajan. Hän jaksoi tehdä koko ajan duunia ja siitä palkintona yksi maali ja vastustajalle hommattu ulosajo ja kaveri on vasta 17 vuotias, Harri kehuu.

Eero Lamberg pelasi vahvan ottelun ja osoitti, että Kolmonen on hänelle väärä sarjataso.

Ottelun maalit
7min 0-1 Harri Suhonen (Janek Jokinen)
19min 1-1 Paavo Kujala
25min 2-1 Roope Kostiainen
28min 3-1 Mauno Siren
34min 4-1 Anton Bright
39min 5-1 Roope Kostiainen
60min 6-1 Eino-Veikko Ek
63min 6-2 Eero Lamberg (Toivo Peltoniemi)
64min 7-2 Eino-Veikko Ek
69min 8-2 Mauno Siren
89min 9-2 Jesse Vuori

Ottelun varoitukset
10min Severi Kankkunen, TamU
29min Toivo Peltoniemi, JanPa
36min Severi Kankkunen, TamU
Ottelun ulosajot
36min Severi Kankkunen, TamU (K+K)
77min Janne Oksanen, JanPa (P)