Miesten kotiavaus toi hallitun voiton

JanPa ei jättänyt kotiavauksessa saumoja vierailijajoukkue Tampere United/3:lle, vaan otti hallitun 5-1 (3-0) voiton. JanPan maaleista kolme laukoi Santeri Nousimaa ja kertaalleen osuivat Tiitus Kiviahde ja Pyry Pulkkinen. Tunnelmaa lauantaipäivään loi äänekäs kotiyleisö, joka läpi ottelun jaksoi kannustaa omiaan ja antaa vastustajalle sopivissa määrin kuittia.

Vierasjoukkue oli matkassa yhden vaihtopelaajan voimin, joten odotettavissa oli, että vieraat tuskin järin kovalla intensiteetillä lähtevät otteluun, vaan enemmänkin pyrkivät jakamaan voimia koko ysikymppiselle. Ennakko-odotukset osoittautui pian oikeaksi ja JanPa hallitsi palloa alusta asti. Alkuun pelaaminen oli osin hermostunutta, jonka myötä pelaamiseen ei saatu rytmiä kohdilleen ja hyökkäyspelaaminen takkusi. Avausmaalin jälkeen peli kuitenkin vapautui ja ottelun ensimmäinen maali syntyi 23.minuutilla, kun Santeri Nousimaa kamppaili pallosta vierasvahdin kanssa. Erotuomarin tulkinnan mukaan vierasvahti pelasi tilanteessa sääntöjen vastaisesti ja JanPalle tuomittiin hieman heppoinen rangaistuspotku, jonka Nousimaa itse ampui sisään.

Avausmaalin jälkeen JanPa sai pykälän terävyyttä hyökkäyspelaamiseen ja seuraava maali syntyi 31.minuutilla, kun vasempana laitapuolustaja ottelun urakoinut Arttu Raatikainen oli noussut hyökkäyksen tueksi ja laukoi pallon oikeaan tolppaan, josta karat laukoi sisään vuonna 2007 syntynyt Tiitus Kiviahde, jolle maali oli uran ensimmäinen miesten peleissä. Avausjaksolla nähtiin vielä yksi maali, kun 38.minuutilla Kristian Nousimaa syötti velipoikansa Santerin vasemmalta puolittaiseen läpiajoon ja tämä sijoitti pallon varmasti verkkoon.

Toisen jakson TamU/3 joutui pelaamaan vajaalla, kun avausjakson lopulla kahden pelaajan ottelu päättyi vammoihin. Pelin intensiteetti ei täten järin korkeaksi noussut, kun TamU/3 pyrki puolustamaan syvältä ja JanPa koitti edetä sinne kontrolloidusti. Miesalivoimasta huolimatta seuraavasta maalista vastasi vieraat, kun Veini Simolin puski kulmapotkun sisään 59.minuutilla. Todellista kiriä TamU/3 ei kuitenkaan saanut aikaiseksi ja 71.minuutilla Santeri Nousimaa täydensi hattutemppunsa komealla laukauksella, kun vierasvahti oli lähtenyt palloa vastaan ja pallo ajautui keskiympyrän kaaren läheisyyteen Nousimaalle, joka hyödynsi riman alle tippuneella laukauksella tyhjyyttään ammottaneen maalin. Päätösnumerot sinetöi seitsemän minuuttia ennen loppua Pyry Pulkkinen, jolle esityön maalin teki Calvin Raudsepp.

– Ei tämä ottelu pelilliseltä annilta spektaakkeliksi noussut, mutta upea kotiyleisö jää kyllä pitkäksi aikaa mieleen. Näin hienoa tunnelmaa Turengissa pelatussa jalkapallo-ottelussa on harvoin tarjolla. Viime vuosilta päällimmäisenä itselläni tulee mieleen TamUn edustusjoukkueen taannoinen vierailu Kolmosen pelissä, jossa oli vierasfaneja oli paikalla bussilastillinen, jonka lisäksi muutama vuosi takaperin Pallo-Exoduksen ja Fish Unitedin Seiskan päätöskierroksen kamppailussa oli tunnelma kohdillaan, JanPan vastuuvalmentaja Riku Laine muistelee.

Tänään ei kyllä jätetty kaverille saumaa, vaikka pallollinen peli jätti toivomisen varaa ja pieni maltti olisi ollut paikallaan. Osaltaan tähän vaikuttaa meidän kotikenttä, jossa on kumirouhetta niin paljon, että pallon pelaaminen maita pitkin ei aina onnistu, kun se pomppii niin vietävän paljon. En ole tekonurmikenttien asiantuntija, mutta missään muualla niistä kymmenistä ja taas kymmenistä tekonurmikentistä joilla olen käynyt ei ole näin valtavaa määrää kumirouhetta. Ehkä myös äänekäs kotiyleisö toi näyttämisen haluja, joka toi kiireen tuntua, Laine miettii.

Keskustan vastustaja laittoi aikalailla täysin tukkoon, mutta laitoja päästiin hyödyntämään paljon ja sitä kautta saatiinkin onnistumisia. Erityisen iloinen olen koko ottelun oikealla laidalla pelanneen Tiitus Kiviahteen panokseen. Hän jaksoi painaa kovan määrään työtä laidalla ja oli kaikin puolin isoksi hyödyksi joukkueelleen ja olen iloinen, että Tiitus onnistui heti maalinteossa. Niitä on varmasti tulossa vielä lisää. Lisäksi täytyy nostaa esiin toppari Joona Sorvari, joka on edellisen kerran koskenut palloon nappiksen jalassa joskus viime vuoden puolella, mutta se ei kentällä näkynyt millään tavalla. Upea esitys häneltäkin, Laine kehuu.

Ottelun maalit
23min 1-0 Santeri Nousimaa, rp
31min 2-0 Tiitus Kiviahde (Arttu Raatikainen)
38min 3-0 Santeri Nousimaa (Kristian Nousimaa)
59min 3-1 Veini Simolin
71min 4-1 Santeri Nousimaa
83min 5-1 Pyry Pulkkinen (Calvin Raudsepp)