Miesten kausi käyntiin tasapelillä

JanPan miesten sarjakausi pyörähti käyntiin runsasmaalisella tasapelillä, kun pisteet menivät torstaina FC Haka-j/Mustan kanssa jakoon lukemin 3-3 (1-2). JanPan maalit laukoi Ilmari Sainio kaukolaukauksella ja vapaapotkusta sekä Olli Pruuki.

Ensimmäisen virallisen ottelun JanPa pelasi tällä kaudella maaliskuussa Suomen Cupin muodossa, mutta se taival jäi yhden ottelun mittaiseksi, kun AC Estudiantesin kakkosjoukkue oli parempi luvuin 4-1 (1-0). Lukemista huolimatta ottelu oli tasainen ja JanPa loi tukun hyviä maalipaikkoja, joita ei kuitenkaan saatu hyödynnettyä erinomaisen vierasmaalivahdin takia.

– Me lähdettiin cupin peliin aika kylmiltään ja yhdellä ehjällä vaihtopelaajalla. Pelillisestä näkökulmasta peli oli meiltä vuodenaikaan ja lähtökohtiin nähden jo hyvällä tasolla ja vaikka tappio tulikin, niin peliesitys herätti positiivista uskoa tulevaan, vastuuvalmentaja Riku Laine kertoo.


Sarjakauden avauksessa JanPan pelissä näkyikin samanlaisia elementtejä mitä cupin ottelussa. Palloa pystyttiin pelaamaan pitkiä aikoja järkevästi ja peliä rakennettiin ylöspäin kontrolloidusti. Avausvastustaja oli sama kuin viime vuonna, mutta tälle vuodelle FC Haka-j/Musta oli vahvistunut kokeneilla pelimiehillä, joista yksi oli kärjessä erinomaisen pelin pelannut kova maalinsylkijä Juuso Ollikainen. Mies vastasikin ottelun avausmaalista upealla ylänurkkalaukauksella 27.minuutilla eikä jättänyt JanPan maalissa pelanneelle Peik Liljedahlille mahdollisuuksia.

– Muistan kyseisen pelaajan jo hänen Kakkosen ajoilta (2011-2012), kun hän iski TPV:lle maaleja. Ennen peliä ohjeistin toppareita, että aina jos hän on lähellä, niin pyritään estämään pallon kulku hänelle, mutta hän teki niin laajalla säteellä töitä, että aina hänen seuraamisensa ei ollut mahdollista. Hän toi Hakan hyökkäyspelaamiseen aimo annoksen vaarallisuutta, Laine kehuu.

JanPa ei takaiskumaalia jäänyt murehtimaan, vaan kuittasi pelin tasoihin vain kahta minuuttia myöhemmin ja paineli pian jo ohikin. Keskikentällä erinomaisen ottelun pelannut Ilmari Sainio laukoi pallon 30 metristä hienosti alanurkkaan ja neljää minuuttia myöhemmin onnistui Olli Pruuki, joka hyödynsi vahvuuksiaan vastustajan boksissa ja laukoi pallon ahtaasta tilasta maaliin. Pruukin maaliin hyvän esityön teki kulmatilanteessa ylös noussut toppari Okko Pulkkinen.

– Ideaalitilanteessa jalkapallojoukkue pystyy olemaan uhka vastustajalle sekä boksin ulkopuolelta että sen sisältä ja me pystyimme tähän lyhyen ajan sisään. Viime kaudella pystyimme olemaan boksissa vaarallisia ja tehtyjen maalien lisäksi saimme puolentusinaa rangaistuspotkua, mutta uhka kauempaa jäi vaisuksi. Nyt kun ”Ilu” alkaa olla elämänsä kunnossa, niin hän tuo Janakkalan parhaalla vetojalallaan erinomaisen uhkan myös kauempaa, Laine sanoo.

Toista jaksoa oli takana vartin verran, kun kotijoukkue pääsi puolivarkain sivaltamaan ottelun tasoihin. JanPalla oli peli hyvin kontrollissa, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta Hakan topparin avaus löysi Julius Jokisen laidalta, joka onnistui leikkaamaan sisään ja laukoi boksin rajoilta pallon maalin oikeaan ylänurkkaan. Jos oli ensimmäisessä maalissa Liljedahlin torjuntamahdollisuudet aikalailla nollissa, niin sitä ne olivat myös toisessa maalissa.

Hienojen laukausten kimara sai jatkoa 74.minuutilla, kun Sainiota rikottiin 20 metrin päässä vastustajan maalista ja mies itse asettui pallon taakse. Laukaus painui upeasti maaliin pari senttiä yläriman alta oikean tolpan kautta. Ottelun viimeinen hyväksytty maali syntyi 82.minuutilla rangaistuspotkusta, kun erotuomari katsoi Liljedahlin rikkoneen Ollikaista ja Simo Laakso laukoi rankkarin maalin oikeaan alanurkkaan. Tämän jälkeen JanPa sai pallon vielä maaliin kulman jälkihässäkästä, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi ja näin pisteet menivät jakoon.

– Rankkari oli harmittava tuomio, sillä ”Peku” pelasi tilanteen kaikkien jalkapallosääntöjen mukaisesti, mutta on aina hyvä pitää mielessä, että 90 minuutin ottelu ei ratkea yhteen väärään vihellykseen, tulee se vihellys mihin aikaan ottelua tahansa. Etenkään näin jälkikäteen ei pidä antaa ajatuksen karata vääriin asioihin ja kun Haka kuvasi ottelun Veolla, josta olen sitä nyt katsellut, niin huomattavasti enemmän olen kelaillut heidän tekemiään kahta ensimmäistä maalia ja murehtinut niissä tapahtuneita lapsuksia. Näin kokonaisuudessaan meidän pelissä oli kuitenkin tosi paljon hyvää ja tästä on hyvä lähteä jatkamaan kohti seuraavaa ottelua, Laine päättää.

JanPan kokoonpano
Peik Liljedahl(mv)
Lenni Jurvanen
Tommi Lintilä(C)
Okko Pulkkinen
Henrik Nummenpää
Ilmari Sainio
Arttu Raatikainen
Kristian Nousimaa
Roope Nyman
Santeri Nousimaa
Olli Pruuki

Mostafa Nateghi
Otto Träff
Jani Kuusinen
Joonas Välilä

Ottelun maalit
27min 1-0 Juuso Ollikainen
29min 1-1 Ilmari Sainio (Kristian Nousimaa)
33min 1-2 Olli Pruuki (Okko Pulkkinen)
60min 2-2 Julius Jokinen
74min 2-3 Ilmari Sainio
82min 3-3 Simo Laakso, rp
Ottelun varoitukset
78min Santeri Nousimaa, JanPa