JanPa luopui Kolmosen paikasta

Janakkalan Pallo ei jatka Läntisen alueen Miesten Kolmosessa kaudella 2022, vaikka sarjasijoitus siihen viime kauden päätteeksi olisikin oikeuttanut. Joukkue ehti pelata Kolmosessa viisi perättäistä kautta putkeen, joka on seurahistorian pisin yhtäjaksoinen aika niin korkealla sarjatasolla. Kaikki hyvä päättyy kuitenkin aikanaan ja nyt joukkueen tarina on tullut päätökseen. Seuratasolla miesten toiminta ei kuitenkaan lopu, vaan pelit jatkuvat Kutosessa, jossa viime kaudella ”JanPa/3” -nimellä kulkenut joukkue ottaa jatkossa edustusjoukkueen roolin.

Pääsyy Kolmosen paikasta luopumiseen oli pelaajien sekä valmentajien vähyys. Alaloppusarjan aikana joukkuetta pitkään luotsanneet Jarkko ”Jaska” Lehtonen ja Harri Suhonen ilmoittivat, että heidän aikansa ei enää jatkossa riitä valmentamiseen alati kasvavien siviilikiireiden vuoksi. Lisäksi pelaajisto on viime vuosina ollut vähissä ja alle 40 vuotiaita pelaajia omasta takaa oli jäljellä kymmenkunta, joka on auttamatta liian vähän. Viimeisen kahden kauden aikana JanPa on tehnyt yhteistyötä Kakkosessa pelaavan HJS:n kanssa, josta on käynyt paljon nuoria pelaajia ottamassa ensiaskeleita miesten peleihin, joka on mahdollistanut JanPan pelit Kolmosen tasolla.

Alaloppusarjan aikana aloitettiin kartoittamaan uutta valmennusta, mutta hyvin pian kävi ilmi, että JanPan nollabudjetilla sellaista on vaikea löytää Kolmosen tasolle, jossa valmentajat lähtökohtaisesti saavat korvauksen käyttämästään ajastaan joukkueen ja seuran eteen. Uusi valmennus olisi siis vaatinut myös isot ponnistelut kentän ulkopuolella, sillä joukkueen vuosittainen budjetti olisi pitänyt vähintään tuplata, Lehtonen ja Suhonen kun valmensivat ”rakkaudesta seuraan” eli ilman korvauksia.

Myös pelaajapuolella oli iso vuori kiivettävänä, kun joukkueeseen olisi kaivattu likimain kymmenkunta sellaista pelaajaa, jotka pystyvät Kolmosessa taitojensa puolesta pelaamaan. Vaikka yhteistyö HJS:n kanssa on viimeiset vuodet toiminutkin paremmin kuin hyvin, niin yhteistyön varaan ei joukkueen toimintaa voi rakentaa, vaan yhteistyön pitää olla se hyvä lisä, ei ainoa oljenkorsi tai toiminnan mahdollistava tekijä.

Lopulta jouduttiin tunnustamaan realiteetit ja nostamaan kädet pystyyn, jonka jälkeen seura avasi neuvottelut HJS:n kanssa siitä, että JanPa on valmis siirtämään sarjapaikan HJS:lle, jotta seutukunnalla säilyisi Kolmosen paikka. Aloite asiaan tuli Hämeenlinnan suunnalta ja takaraja sarjapaikan luovuttamiselle olisi ollut marraskuun lopussa, mutta erinäisten vaiheiden jälkeen se ei lopulta koskaan toteutunut ja näin seutukunnan jalkapalloon näyttää jäävän iso Kolmosen kokoinen aukko.

Nyt lopettaneen edustusjoukkueen tarina alkoi vuonna 2011, kun Tero Välkkynen alkoi kokoamaan JanPalle monen vuoden tauon jälkeen uutta miesten edustusjoukkuetta. Ensimmäisissä harjoituksissa Moision kentällä olikin yli 60 innokasta pelaajaa ja oli selvää, että joukkueen voi ilmoittaa sarjaan kaudeksi 2012. Tie Kutosesta vei nopealla aikataululla Kolmoseen, Suomen neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle, jossa pelaaminen Turengin kokoiselle paikkakunnalle ei ole itsestään selvä asia. Kun joukkue nousi kaudeksi 2017 Kolmoseen, niin seuraan perustettiin Petri Kuusisen johdolla reservijoukkue JanPa/2 ja vuonna 2020 seuran väreissä nähtiin peräti kolme aikuisjoukkuetta, kun -02 ikäluokan joukkue ilmoitettiin Seiskaan ”JanPa/3” -nimellä.

Tulevalla kaudella tilanne on kuitenkin se, että JanPasta löytyy enää yksi aikuisjoukkue, joten edustusjoukkueen sarjatasona toimii Kutonen ja joukkueen runko koostuu seuran -02 ikäluokan pelaajista.
Seurojen toimintaan vaikuttaa aina isosti juniorijoukkueiden syklit. Nythän meillä on ollut iso väli -02 ikäluokan ja sitä seuraavan juniorijoukkueen välillä, sillä vanhin juniorijoukkue tulevalla kaudella on vasta P15 ikäluokka, joka näkyy nykytilanteessa. Tulevaisuus näyttää kuitenkin siinä määrin hyvältä, että P15 ikäluokasta alaspäin meiltä löytyy poikajoukkueita aina 5-6 vuotiaisiin asti. Kutonen ei tietenkään ole se sarjataso, jota kohti seurana haluamme pelaajia kasvattaa, joten lähitulevaisuudessa toiveissa olisi sarjanousu tai kaksikin, seuran puheenjohtaja Matias Pikka toteaa.

Uuden edustusjoukkueen valmennus alkaa olemaan kasassa ja heti kun viimeisetkin askelmerkit sen suhteen saadaan kohdilleen, niin seura julkaisee asiasta tiedotteen. Tällä hetkellä joukkueen toiminta on koronarajoitusten takia tauolla, mutta talvikauden aikana joukkue tulee harjoittelemaan kerran viikossa ja ulkokenttien avautuessa kahdesti viikossa.