Seura

Janakkalan Pallo on vuonna 1964 perustettu turenkilainen seura. Seuran alkuperäinen lyhenne oli JaPa, mutta 90-luvun alkupuolella selvisi, että myös toisen seuran lyhenne oli JaPa ja kun tämä oli perustettu ennen Janakkalan Palloa, joutui JanPa vaihtamaan virallisen lyhennenimensä nykyiseksi. Moni paikkakuntalainen kutsuukin seuraa edelleen JaPan nimellä.

Alkujaan Janakkalan Pallo perustettiin koripalloseuraksi ja myöhemmin mukaan tulivat jalkapallo sekä jääkiekko. 80-luvun alkupuoli olikin seuran kulta-aikaa, kun lajivalikoimaan kuuluivat nuo kaikki kolme lajia. 80-luvun puolivälissä jääkiekkotoiminta siirtyi Janakkalaan perustetulle JHT:lle ja loppui kokonaan vuosikymmenen vaihteessa. Myös 80-luvulla mukaan tullut lentopallo jäi lajikirjosta pois vuonna 1992 ja näin ainoaksi lajiksi jäi jalkapallo. 90-luvun lopussa uudeksi lajiksi tuli mukaan futsal ja nämä kaksi lajia ovat edelleen ne lajit, joita Janakkalan Pallossa pelataan.

Jalkapallon puolella miesten ensimmäinen sarjakausi vuonna 1969 pelattiin Hämeen Piirinsarjan II-luokassa, jossa sijoitus oli heti toinen Hämeen Palloilijoiden jälkeen, jonka myötä pelit jatkuivat vuonna 1970 silloisen Hämeen piirin 4.divisioonassa. Siellä vierähti kolme kautta ja jokainen kausi oli haastava, sillä kaikkiaan voittoja näiden kausien aikana 42:sta ottelusta tuli vain seitsemän. Hissiliike piirinsarjan ja 4.divisioonan välillä jatkui vuoteen 1976 asti, jonka jälkeen JanPa onnistui vakiinnuttamaan paikkansa 4.divisioonassa.

1980-luvun alkupuolella JanPa oli kolmena kautena putkeen lähellä nousta 3.divisioonaan, mutta nousuun asti rahkeet eivät vielä riittäneet. Sinnikäs yritys palkittiin kuitenkin kauden 1985 päätteeksi, kun JanPa voitti oman Hämeen lohkonsa neljällä pistellä ennen Hämeenlinnan Härmää ja edessä oli seurahistorian ensimmäinen kausi 3.divisioonassa. Se visiitti jäi yhden kauden mittaiseksi, kun kauden 22 ottelua toivat mukanaan kaksi voittoa, viisi tasapeliä ja 15 tappiota maalierolla 22:66 ja matka vei takaisin 4.divisioonaan.

Siellä JanPa lukeutui vuosia keskikastin joukkueeksi, kunnes kaudella 1991 askelmerkit osuivat kohdalleen ja JanPa nappasi jälleen lohkonsa voiton, tällä kertaa ennen Iittalan Palloa ja hämeenlinnalaista Soccer Club Blue Bullsia. Paikan vakiinnuttaminen ylemmällä sarjatasolla ei tälläkään kertaa kuitenkaan onnistunut ja kauden 1994 jälkeen JanPa matkasi jälleen sarjaporrasta alaspäin. Kyseisellä kaudella Palloliitto poisti ”divisioonat” ja korvasi nimen nykyisillä nimillä, eli vuonna 1995 JanPa jatkoi otteluitaan Nelosessa.

Nelosesta tie vei vielä nopeasti Vitoseen, josta JanPa nousi takaisin Neloseen uuden vuosituhannen kunniaksi kaudelle 2001. Taru loppui kuitenkin kahden Nelosen kauden jälkeen, kun JanPalta loppui pelaajat ja joukkue joutui luopumaan sarjapaikasta. Miesten osalta hiljaiseloa kestikin peräti kymmenen vuotta, kunnes kaudeksi 2012 JanPa sai jälleen miesten edustusjoukkueen ilmoitettua sarjaan.

Sen jälkeen nousukiito on ollut vahvaa. Kutosessa vierähti yksi kausi, Vitosessa kaksi ja Nelosessakin vain yksi, ja kaudesta 2017 eteenpäin Turengissa on pelattu Kolmosen tason jalkapalloa. Ensimmäinen Kolmosen kausi oli selviytymistaistelua ja sarjapaikka varmistui vasta viimeisen kierroksen voiton ja kabinetin jälkeen, mutta seuraavilla kausilla sarjapaikka on uusittu lopulta selvälläkin piste-erolla, vaikkakaan kaikki kaudet eivät aina helppoja ole olleet. Vuonna 2021 lähtevä Kolmosen kausi on edustusjoukkueelle jo viides peräkkäinen kausi Kolmosessa ja näin pitkään näin korkealla sarjatasolla JanPassa ei miesten osalta ole koskaan ennen pelattu.

Junioripuolella elettiin nousukautta 90-luvulla ja myös seuran tyttötoiminta vilkastui merkittävästi silloisen puheenjohtaja Tapio Eerolan johdolla. Tyttötoiminta jatkuikin vahvana myös 2000-luvulla ja parhaimmillaan JanPa olikin Tampereen piirin kolmanneksi suurin tyttöseura heti Tampereen Ilveksen ja Hämeenlinnan Jalkapalloseuran jälkeen. Poikapuolella pelaajamäärät olivat kuitenkin vuosi toisensa jälkeen tasaisessa laskussa.

Nykyään tilanne on kääntynyt taas päälaelleen ja poikapuolella tilanne on hyvä, mutta tyttöjen osalta ei yhtään varsinaista tyttöjoukkuetta löydy. Sen saralla työnsarkaa riittää, sillä seuran tärkein tehtävä on edelleen toimia juniorityön hyväksi ja tarjota janakkalalaisille lapsille ja nuorille turvallinen ympäristö harrastaa jalkapalloa, unohtamatta kuitenkaan aikuispuoltakaan.