Edustuksella edessä cup-avaus

Janakkalan Pallon miesten edustusjoukkue valmistautuu kauden ensimmäiseen viralliseen otteluun, joka on määrä pelata sunnuntaina 5.3. Tampereella Kaupin talvikentällä. Kyseessä on Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ottelu ja vastassa on JanPan tavoin Kutosessa tulevalla kaudella pelaava AC Estudiantes/2. Koska pelikenttänä toimii ulkokenttä, niin näin talviaikaan ottelun yllä leijuu aina pienimuotoinen kelivaraus, mutta mikäli ottelu jouduttaisiin siirtämään, niin tällä kertaa uusi pelipäivä ehditään vielä etsiä, sillä ensimmäinen kierros pitää olla pelattuna 25.3. mennessä.

Suomen Cupin arpajaisissa JanPa arvottiin aloittamaan tasauskierrokselta tamperelaista Messukylä Unitedia vastaan. Joukkueiden välille oli jo ehditty sopia pelipäiväkin, kunnes tamperelaiset ilmoittivat, että joutuvat luovuttamaan ottelun ja näin JanPa eteni ensimmäiselle kierrokselle.
– Oli harmi homma, että ottelu Messukylää vastaan ei toteutunut, mutta tänä vuonna sentään pääsemme pelaamaan cupia. Viime vuonnahan meille kävi köplästi, kun olisimme päässeet mittaamaan tasoa Kolmosessa pelaavaa Loisketta vastaan, mutta pelipäivän aattona selvisi, että Pullerin tekonurmi on pelikelvottomassa kunnossa ja kun ottelupäivä oli kierroksen takarajan viimeisenä päivänä, niin uutta ottelupäivää ei ehditty enää millään löytämään, jonka myötä luovutimme ottelun. On todella hienoa, että Suomen Cup on tehnyt paluun siinä ainoassa oikeassa muodossa ja olen innoissani siitä, että mekin olemme kilpailussa mukana, JanPan vastuuvalmentajana jatkava Riku Laine toteaa.

JanPassa on tapahtunut jonkin verran muutoksia sekä taustoissa että pelaajistossa. Viime kaudella valmennuksessa toiminut Mikko Mononen jättäytyy tulevalle kaudelle valmennuksesta pois ja toimii joukkueen rahastonhoitajana. Valmennusrinkiin hyppää pelaajavalmentajan roolissa Tommi Lintilä, jonka lisäksi viime kausilta tuttu mies Jani Kuusinen jatkaa omassa roolissaan. Valmennushommien lisäksi Kuusinen hoitaa tulevalla kaudella joukkueenjohtajan hommia, kun viime kauden joukkueenjohtaja Virpi Hänninen jätti pestinsä kauden 2022 päätteeksi. Huoltopäällikön roolissa tulevalla kaudella toimii Joonas Välilä.
– Mikon menettäminen valmennustiimistä oli harmittava menetys, sillä meillä on samankaltaiset ajatukset lajista ja joukkuetoiminnasta, jonka myötä yhteistyö läpi viime kauden oli sujuvaa. Onneksi Lintillä oli intoa lähteä myös valmennuspuolelle. Meidän roolinjako menee niin, että Tommi on aktiivisesti mukana treenien vetämisessä ja niiden suunnittelemisessa, mutta ottelutapahtumissa hän ei omasta tahdostaan halua puuttua peluutuksellisiin asioihin kuin pakon sanelemana, vaan keskittyä pelaamiseen ja auttamaan joukkuetta sitä kautta, Laine avaa.

Myös pelaajistossa on tapahtunut jonkin verran muutoksia. Varmuudella joukkueen jättävät Leevi Ahola, joka jatkaa peliuraansa Kolmosessa Rovaniemi Unitedissa sekä Jesse Tuominen, joka siirtyy Tervakosken Paton organisaatioon. Uusina miehinä tulevalla kaudella nähdään viime kaudella Pato/2:ssa pelanneet Aapo Kiviahde ja Roope Nyman, sekä Hämeenlinnan Jalkapalloseuran P17 Kolmosen joukkueessa kapteenina toiminut Lenni Jurvanen. Lisäksi JanPan P15 ikäluokkaa viime kaudella edustaneet Peik Liljedahl, Calvin Raudsepp, Otto Träff ja Tiitus Kiviahde liittyvät edustusjoukkueen vahvuuteen pysyvästi. Myös Aapo Kiviahde ja Nyman ovat JanPan kasvatteja.

Viime kaudella JanPa teki farmiyhteistyötä Nelosessa pelaavan Hämeenlinnan Härmän kanssa, josta kävi kauden mittaan vähintään yhden ottelun pelaamassa pelaamassa seitsemän eri kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti.
– Viime kaudella farmisopimus Härmän kanssa pelasti meidät useaan otteeseen etenkin keväällä, kun meillä oli oma väki hyvinkin vähissä armeijassa olleiden ja ulkopaikkakunnalla opiskelleiden myötä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että meillä on omasta takaa riittävästi väkeä kauden läpiviemiseksi, joten farmista ei ole käyty Härmän kanssa keskusteluja, Laine kertoo.

– Leevin ja ”Jepun” lähdön myötä meiltä lähtee hyökkäyspäästä paljon tehoja ja vaarallisuutta. Kumpikin pelasi viime kaudella taitojensa puolesta väärällä sarjatasolla ja siinä on meillä valmennuksen kanssa pohdittavaa mitenkä nämä aukot täytetään tulevalla kaudella. On kuitenkin aina hyvä, että yksilö hakeutuu pelaamaan ylemmille sarjatasoille mikäli rahkeet siihen vain riittävät ja oma halu on kohdillaan. Pitkässä juoksussa se luo vain turhautumista, jos ei pääse halutessaan haastamaan itseään riittävästi. Pelaajasiirrot kausien välissä kuuluvat kuvaan myös tällä sarjatasolla.

– Uusista kasvoista on kaikista jäänyt oikein hyvä vaikutelma sekä ihmisenä että pelaajana. Lennillä on kunnia edustaa joukkueessa ainoana pelaajana puhtaasti vasenjalkaisuutta, jonka uskon tuovan kivan lisän meidän peliin. Aapo palkittiin vuonna 2018 seuran lupaavimpana poikajuniorina ja on todella hienoa, että hän palaa nyt kotiin. Roope puolestaan on kentällä monikäyttöinen ja etenkin hyökkäyspäässä hänestä tulee olemaan meille paljon iloa, Laine sanoo.

Pelaajistossa omien kasvattien määrä kasvaakin edelliskauteen nähden ja esimerkiksi JanPan Maljalla, eli lupaavimpana poikajuniorina, palkittuja pelureita joukkueessa nähdään varmuudella tulevalla kaudella peräti kuusi kappalletta eli Jukka-Pekka Toivonen (vuonna 2001), Aleksi Lappalainen (2013), Ilmari Sainio (2017), Aapo Kiviahde (2018), Tiitus Kiviahde (2019 & 2021) sekä Olli Pruuki (2020).

Myös kauden 2023 Kutosen lohkot on saatu Palloliiton toimesta kasattua ja JanPalla on edessään 20 ottelun sarjakausi. Samassa lohkossa tulevalla kaudella pelaavat Tampere United/3 (Tampere), PiPo-79/2 (Tampere), ViiPV (Viiala), Pato/2 (Tervakoski), ParVi (Parola), LaVe/KPR (Lammi), JAGS (Hämeenlinna), FJK (Forssa), FC Haka-j/Musta (Valkeakoski) ja Fc SorPa (Valkeakoski). Kautta ja cupia silmällä pitäen JanPa on harjoitellut läpi talven kerran viikossa Pullerihallissa ja heti kun tekonurmi on sulana, niin joukkue aloittaa harjoittelemaan kahdesti viikossa.