Aikuisjoukkueelle uusi alku ja uusi valmennus

Janakkalan Pallossa puhalsi aikuispuolella muutoksen tuulet, kun edelliset viisi kautta edustusjoukkueen sarjatasona on toiminut Miesten Kolmonen, mutta tulevalla kaudella seuran ainoa aikuisjoukkue löytyy Miesten Kutosesta. Viime vuoteen päättyneen joukkueen taival alkoi vuonna 2012 ja kymmenessä vuodessa se nousi Kutosesta Kolmoseen, mutta lopulta pelaajien vähyys pakotti joukkueen lyömään pillit pussiin ja edustusjoukkueen tehtävät periytyi JanPa/3 -nimellä edelliskaudella Kutosessa pelanneelle joukkueelle, jonka rungon muodostavat JanPan 02 -syntyneet pelaajat.

Uudet valmentajat Riku Laine ja Mikko Mononen

Samalla uusiutui myös väkeä penkin päässä, kun Riku Laine, 34, ja Mikko Mononen, 48, ottivat valmennusvastuun. Joukkueen valmennuksessa jatkaa tulevallakin kaudella myös Jani Kuusinen ja joukkueenjohtajana Virpi Hänninen. Pelaajille Mononen on tutumpi, sillä Mikko valmensi 02 -ikäluokkaa usean vuoden ajan ja palasi nyt takaisin jo aikuisikään kasvaneiden pelaajien pariin.

-Pojat olivat aikanaan ensimmäisellä luokalla kun aloitettiin ja olivat ysiluokalla, kun lähdin reissuun ulkomaille, jonka myötä ne hommat jäi. Oma valmennustausta kietoutuu tähän joukkueeseen hyvin vahvasti, Mononen kertoo.

Laine omaa valmennustaustaa niin ikään junioripuolelta, jossa hän on toiminut JanPan 09- syntyneiden joukkueen valmennuksessa useamman vuoden ajan. Aikuispuolella hän on kymmenen vuoden aikana ehtinyt toimia muissa rooleissa ja nyt on valmentamisen aika.
– Oma junnu-ura loppui yläasteiässä ja armeijan jälkeen pelailin muutaman kauden alasarjoja, mutta muuten olen enemmänkin viihtynyt kentän laidalla. Seuratoimintaan lähdin vuonna 2012 Härmän mukaan huoltajan rooliin ja siellä vierähti kuusi kautta, jonka aikana pääsin opettelemaan seuratoiminnan saloja hyvin moninaisissa rooleissa. JanPassa aloitin vuonna 2016 junnujen mukana valmentamisen muodossa ja aikuisten mukaan tulin 2018 yleiseksi monitoimimieheksi ja tänä aikana seura on ehtinyt tulla hyvinkin tutuksi, Laine sanoo.

Laineen tavoin myös Mononen suhtautuu lajiin intohimoisesti ja on pitänyt nappulakenkiä jalassaan elämänsä aikana satoja ja taas satoja tunteja.
-Omaa aktiivista peliuraa löytyy juniorivuosista Kuopiossa ja siitä eteenpäin erilaissa aladivariryhmittymissä vaihtelevalla aktiivisuudella huipentuen JanPan ikämiesjoukkueeseen, Mononen avaa.

Kummallekin miehelle jalkapallo on elämäntapa, jonka parissa työskentely antaa huomattavasti enemmän kuin ottaa.
-Oikeastaan koko aikuisikä on mennyt niin, että on ollut joko opiskelut tai työt, jalkapallo ja sitten erikseen vapaa-aika. Sittemmin yhtälöön on toki tullut vielä perhe-elämä, jonka myötä ajankäyttö on välillä aikamoista palapelin rakentamista. Nyt kun tässä on viimeiset vuodet päässyt ajattelemaan lajia valmennuksellisesta näkökulmasta, niin olen oivaltanut, että olen jo junnuna ollut innostuneempi enemmän valmennuksellista asioista kuin pelaamisesta, josta toki myös tykkään. Aikanaan kun muut kaverit pelasivat pleikkari kakkosella Fifaa, niin minä pelasin LMA Manageria ja toivoin synttärilahjaksi fläppitaulua, Laine muistelee.

Halu ylemmäksi

Edellinen kymmenen vuoden rupeama nosti seuran edustusjoukkueen Kutosesta Kolmoseen, mutta minkälaisia tavoitteita valmennus on asettanut tuleville vuosille?
-Kolmonen vaatisi lähitulevaisuudessa onnistumisia ja lisäpanostuksia, mutta Vitoseen ja miksei Neloseenkin on tällä uudella alulla muutaman vuoden tähtäimellä ihan realistista yrittää nousta. Tämän vuoden osalta ehjä kausi on kuitenkin ensisijainen tavoite. Mikäli isommitta kuopitta selvitään, niin menestyskin tulee olemaan ihan hyvää, sillä meidän peruspelaajaprofiili on sellainen, jolta voi odottaa hyvää menestystä, Mononen pohtii.

Laine näkee asian samalla lailla.
– Vuoden tai kahden sisään nousu Vitoseen ja siitä sitten Neloseen. Tämä ei ole JanPan historiassa ensimmäinen kerta kun aikuistasolla joudutaan lähtemään hakemaan vauhtia taas alempaa. Urheilun maailmassa seuroille tulee nousuja ja laskuja, mutta tärkeintä on silti aina jatkaa, laatia uudet suunnitelmat tulevalle ja alkaa toteuttamaan niitä. Jos katsoo seuran hienoa historiaa, niin esimerkiksi 80-luvulta aina 2000-luvun alkuun saakka JanPa oli IV-divisioonan vakiokasvo muutamaa Kolmosen visiittiä lukuun ottamatta ja uskon vahvasti, että sille tasolle meidän on mahdollista jälleen nousta. Sen eteen tässä ollaan valmiita paiskimaan nyt hommia, Laine sanoo.

”Uusi alku” pyörähtää käyntiin ensi viikon torstaina, kun JanPa matkustaa Valkeakoskelle FC Haka-j/Mustan vieraaksi. Lohkon muut joukkueet ovat FC Lasten (Tampere), Fc SorPa (Valkeakoski), Jags (Hämeenlinna), LaVe/KPR (Lammi), Mordor (Kangasala), ParVi (Parola) ja Pato/2 (Tervakoski). JanPa ilmoittautui myös Suomen Cupiin, jossa arpa toi vastaan Kolmosessa pelaavan Loiskeen, mutta sitä ottelua ei lopulta koskaan päästy pelaamaan.
-Olimme buukanneet Pullerin tekonurmen pelikentäksi, mutta pelipäivän aattona kävi ilmi, että siellä on lumikinokset rajojen päällä jonka myötä virallisen ottelun pelaaminen oli mahdotonta. Uutta pelipäivää ei enää siinä vaiheessa ollut mahdollista asetella, kun kilpailun oli jatkuttava seuraavalle kierrokselle, joten luovuimme tämän vuoden osalta cupista. Meillä oli kuitenkin vastuu kentästä ja vaikka se meistä riippumattomista syistä osoittautuikin pelikelvottomaksi, niin olisi ollut epäreilua mikäli olisimme arvalla jatkaneet. Ensi vuonna uusi yritys, Laine avaa.

Tulevalle kaudelle JanPa on tehnyt farmisopimuksen Nelosessa pelaavan Härmän kanssa, jonka avulla pyritään turvaamaan pelaajamäärän riittävyys läpi kauden, sillä omasta takaa joukkueen tilanne on koko kautta ajatellen kapeahko. Mononen vinkkaakin, että mukaan kyllä mahtuu ja vaikka lajista olisi ollut hetken taukoakin, niin porukkaan mahtuu silti mukaan.
-Lisäväki ei olisi pahitteeksi ja erityisesti JanPa-taustaisia pelaajia olisi mahtavaa saada takaisin pelikentille iästä riippumatta. Mikäli tuntee vähänkään poltetta takaisin lajin pariin, niin kannattaa ehdottomasti tulla ainakin treeneihin kokeilemaan miltä meno tuntuu, Mononen toivoo