ACE - Janpa

2-0 (2-0)
Emppu Tuomi katselee, kun Juuso Lindroos pyrkii kääntymään pallon kanssa

Tehoton JanPa jatkaa nollilla

Huhtikuussa alkanut Kolmosen kausi on ollut Janakkalan Pallolle vaikea. Almanakassa on käännetty jo kesäkuun sivu auki ja JanPalla on edelleen pyöreät nolla sarjapistettä. Perjantaina JanPa kävi Tampereella ACE:n vieraana ja lopputulemana oli 2-0 (2-0) tappio liian heikon avausjakson myötä.

Isäntäjoukkueena toiminut AC Estudiantes on vuonna 1995 perustettu futsal- ja jalkapalloseura tamperelaisille opiskelijoille. Aiemmin vahvasti futsaliin panostanut ACE on viime vuodet ollut vahva myös viheriön puolella, sillä vielä kaudella 2016 ACE pelasi Kutosta, jonka jälkeen joukkue on noussut joka kausi sarjaporrasta ylöspäin.

Ottelu alkoi JanPalta vahvasti ja johtomaali oli enemmän kuin lähellä kymmenen minuutin pelin jälkeen, mutta Jan-Erik Isosompin laukaus osui vasempaan tolppaan ja kimposi siitä maaliviivaa pitkin kotivahti Valtteri Kannoston syliin. Pian tämän jälkeen ACE iski ottelun avausmaalin, kun 17.minuutilla Niko Virtanen puski kotijoukkueen lähietäisyydeltä johtoon. Lisää kylmää vettä JanPan niskaan tuli kolme minuuttia myöhemmin, kun keskialueen pallonmenetys kostautui pahemman kerran ja Rasmus Hämäläinen onnistui pienellä tuurillakin läpiajon päätteeksi lisäämään kotijohdon kahteen maaliin. JanPan maalivahti Ari Takala oli kummassakin takaiskussa hyvin mukana, ensimmäisessä pusku meni käsien kautta maaliin ja toisessa Takala torjui läpiajosta lähteneen laukauksen, mutta torjunnasta pallo nousi korkealla ja tippui lopulta epäonnekkaasti JanPan maaliviivan kautta verkon perukoille.

Kaksi nopeaa takaiskua lamaannuttivat JanPan ja peli eteni pitkälti ACEn hallinnassa. Vaikka joukkueet ei ennen olleet kohdanneetkaan, niin JanPan valmennusjohto oli tehnyt taustatyötä, jonka myötä tiedettiin, että ACE tykkää hyökätä aktiivisesti laitoja pitkin ja näin kotijoukkue myös teki. Passiivinen JanPa antoi ACElle avaimet pelata juuri heille sopivaa jalkapalloa, mutta enempää maaleja avausjaksolla ei enää nähty, vaikka JanPallakin yksi hyvä paikka kavennusmaaliin avausjaksolla oli.

Toiselle jaksolle JanPa muutti ryhmitystään, jonka myötä ACE ei päässyt käyttämään enää vahvuuksiaan ja peli kulki vahvasti JanPan hallinnassa. Ongelmaksi muodostui tehottomuus maalipaikoissa, sillä toisella jaksolla vahvasti painostanut JanPa loi liki tusinan verran maalipaikkoja. 55.minuutilla vaihdosta puolikuntoisen Jonas Ruohomäen tilalle tullut Joni Parjanen osui kertaalleen ylärimaan, jonka lisäksi vahvan ottelun pelannut Kannosto koppasi pari Parjasen muuta yritystä. Myös Isosompilla oli muutama loistopaikka toisella jaksolla, mutta terävä vasemman jalan laukaus boksin rajoilta viuhui muutaman sentin yli ja vapaapotku 20 metristä kilpistyi aivan tolpan juuresta Kannoston käsien kautta kulmapotkuksi. Paikkoja avautui muillekin, mutta maalinteon tuska oli perjantaina liian suuri ja lopulta ottelu ratkesi siihen, että kotijoukkue oli tehokkaampi maalipaikoissa. Aivan ottelun loppuhetkillä myös ACE sai kaksi loistopaikkaa vastahyökkäyksistä, mutta Takala otti kaksi huipputorjuntaa Virtasen yrityksiin. Kotijoukkueen avainpelaajat perjantaina olivat maalivahti Valtteri Kannosto, keskikentällä peliä vahvasti rakentanut Juuso Maskonen sekä vasemmalla laidalla aktiivisesti pelannut Niko Virtanen. JanPalta Ari Takala pelasi toisen loisto-ottelun putkeen, jonka lisäksi moni kenttäpelaaja nosti tasoaan toiselle jaksolle

Toinen puoliaika oli JanPalta pelillisesti ylivoimaisesti kauden paras, mutta sitä ei pisteillä palkittu ja näin kausi on alkanut kuudella perättäisellä tappiolla.
    -Toinen jakso oli tekemisen tasolta hyvä, pois lukien maalinteko. Vastustaja tippui meidän kyydistä, pidettiin palloa ja vastustaja juoksi perässä. Liian helposti päästettiin ensimmäisellä jaksolla kaksi maalia, kun se oli meille tiedossa miten vastustajan laitapelaajat nousee. Maalit oli ilkeitä, sillä ei niillä ollut muita paikkoja ekalla jaksolla, vastuuvalmentaja Jarkko Lehtonen harmittelee.

Yksi suurimpia ongelmakohtia on maalinteko, sillä kuuteen otteluun kolme tehtyä maalia on auttamatta liian vähän. Näistä kolmesta vain yksi on ns. pelitilannemaali, sillä kauden kaksi ensimmäistä maalia puski erikoistilanteista toppari Ilkka Turunen.  -Aiemmin meidän vahvuus on ollut vastaiskupelaaminen, mutta se on ollut tällä kaudella aika rapaa. Keskialueen riistojen jälkeen ei oikein päästä mihinkään ja viime kausina nähdyt terävät ja vaaralliset vastaiskut on nyt kateissa. Pallo kun saadaan yläkolmannekselle, niin siellä pitää olla päättäväisemmät ratkaisut maalintekoon. Seuraavassa pelissä meidän täytyy olla rohkeampia ylhäällä. Voittaminen vaikeutuu meille koko ajan, mutta tällä toisen jakson pelillä niitä voittojakin tullaan kyllä saamaan piakkoin, Jaska sanoo.

Ottelun maalit
17min 1-0 Niko Virtanen
20min 2-0 Rasmus Hämäläinen
Ottelun varoitukset
44min Antti Haavisto, ACE